Ad Code

GK Questions In Hindi | General Knowledge In Hindi

दोस्तों आजके इस Article में हम आपके साथ Top 100 Gk Questions And Answers In Hindi मैं बतायेंगे। जो कि आपको बहत पसंद आयेगा। अगर आप इस तरह के और Gk Questions And Answers चाहते हो तो हमे Comments करके जरूर बताये ।

GK Question and Answer In Hindi 

1. Who Is Known As 'father Of Zoology 
('जूलॉजी के जनक' के रूप में किसे जाना जाता है) 

Ans. Aristotle

Gk questions in hindi
2. Who Is Known As 'father Of Medicine'?
('चिकित्सा के जनक' के रूप में किसे जाना जाता है?) 

Ans. Hippocrates

3. The Book Historia Plantrum Is Written
By? (हिस्टोरिया प्लांटारम पुस्तक किसके द्वारा लिखी गई है?) 

Ans. Theophrastus

4. In Which Country Is Petra Located? (Petra किस देश में स्थित है?) 

Answer: Jordan

5. Where Was The Great Statue Of Zeus Located? (Zeus की महान मूर्ति कहाँ स्थित थी?) 

Answer: Olympia

6. The Hanging Gardens Of Babylon Are Said To Be The Work Of Which Ancient King? (Babylon के Hanging Gardens को किस प्राचीन राजा की कृति कहा जाता है?) 

Answer: Nebuchadnezzar

7. Which Breathtaking Sights Has Been Captured On Satellite Images From Space? (अंतरिक्ष से उपग्रह छवियों पर कौन से लुभावने स्थलों को कैद किया गया है?) 

Answer: Great Barrier Reef

8. Known As One Of The Seven Wonders Of The Ancient World, For Whom Were The Great Pyramid Of Giza Built? (प्राचीन विश्व के सात अजूबों में से एक के रूप में जाना जाता है, गीज़ा के महान पिरामिड किसके लिए बनाए गए थे?) 

Answer: Pharaoh Khufu

9. Babylon Was Home To One Of The Most Wondrous Of The Seven Wonders By All Accounts, What Was It?

(बेबीलोन सभी खातों में सात अजूबों के सबसे अजूबों में से एक का घर था, यह क्या था?) 
Answer: The Hanging Gardens

10. Where Is The Tonle Sap Located? (Tonle Sap कहाँ स्थित है?) 

Answer: Cambodia

11. Where Hadhramaut? (कहाँ Hadhramaut?) 

Answer: Yemen

12. What Natural Wonders Of The World Is Named After Aviator Jimmie Angel?

(दुनिया के किन प्राकृतिक अजूबों का नाम Aviator Jimmie Angel के नाम पर रखा गया है?) 
Answer: Angel Fails

13. Which River Runs Through The Grand Canyon?

(कौन सी River Grand Canyon से होकर गुजरती है?) 
Answer: The Colorado River

14. How Many Pyramids Are There In Egypt 20212

(मिस्र में कितने पिरामिड हैं 20212) 
Answer: 118

Taj Mahal gk
15. What Style Of Architecture Is The Taj Mahal? (ताजमहल किस शैली की स्थापत्य कला है?) 

Answer: Mughal

16. How Old Is The Rock At The Base Of Grand Canyon? (ग्रांड कैन्यन के आधार पर चट्टान कितनी पुरानी है?) 

Answer: 1.8 Billion

17. Harbour Of Rio De Janeiro Was Created By Erosion From Which Ocean?

(रियो डी जनेरियो का बंदरगाह किस महासागर से कटाव द्वारा बनाया गया था?) 
Answer: Atlantic Ocean

18. Which Carian Ruler Had The Mausoleum Of Halicarnassus As His Tombstones? (किस Carian शासक के पास अपने मकबरे के रूप में हैलिकर्नासस का मकबरा था?) 

Answer: Mausolus

19. How Many Islands Are In The Great Barrier Reef? (ग्रेट बैरियर रीफ में कितने द्वीप हैं?) 

Answer: 900

20. What Is The Height Of Christ The Redeemer In Brazil? (ब्राजील में क्राइस्ट द रिडीमर की ऊंचाई कितनी है?) 

Answer: 38 M

21. Which City Has The Famous Harbor That Is A Wonder Of The World? (किस शहर में प्रसिद्ध बंदरगाह है जो दुनिया का अजूबा है?) 

Answer: Rio De Janeiro

22. Which Of The Seven Wonders Was Built On The Island Of Pharos? (सात अजूबों में से कौन फ़ारोस द्वीप पर बनाया गया था?) 

Answer: Lighthouse Of Alexandria

23. The Leaning Tower Of Pisa Is Located In Which Country? (पीसा की झुकी मीनार किस देश में स्थित है ?) 

Answer: Italy

24. What Is The Height Of The Mausoleum? (समाधि की ऊंचाई कितनी है?) 

Answer: 148 Ft

25. How Was The Mausoleum Halicarnassus Destroyed? (समाधि Halicarnassus कैसे नष्ट हुआ था?) 

Answer: Earthquake

26. Approximately When Was The Great Pyramid Of Giza Constructed? (गीज़ा के महान पिरामिड का निर्माण लगभग कब हुआ था?) 

Answer: 2500 To 2490 B.c

27. How Tall Was The Colossus Of Rhodes? (रोड्स का कोलोसस कितना लंबा था?) 

Answer: 108 Feet

28. Which Building In The New York City Is One Of The 7 Wonders Of The Modern World?

(न्यूयॉर्क शहर की कौन सी इमारत आधुनिक दुनिया के 7 अजूबों में से एक है?) 
Answer: The Empire State Building

29. The Colossus Of Rhodes Was A Statue Made Of (रोड्स का कोलोसस किसकी बनी मूर्ति थी?) 

Answer: Bronze

30. What Is The Name Of The Bridge At The Entrance To San Francisco Bay? (सैन फ्रांसिस्को खाड़ी के प्रवेश द्वार पर पुल का नाम क्या है) 

Answer: The Golden Gate

Piramid gk
31. How Tall Is Pyramid Of Giza? (गीज़ा का पिरामिड कितना लंबा है?) 

Answer: 138m

32. Which Of The Seven Wonders Of The Ancient World Was Located In Ephesus?

(प्राचीन विश्व के सात अजूबों में से कौन इफिसुस में स्थित था?) 
Answer: Temple Of Artemis

33. What Potentially New Natural Wonder Is Recognized For Having The Highest Tides On The Planet?

(ग्रह पर सबसे अधिक ज्वार आने के लिए कौन से संभावित नए प्राकृतिक आश्चर्य को मान्यता दी गई है?) 
Answer: Bay Of Fundy In Canada

34. The Statue Of Zeus At Olympia: Who Was The Sculptor? (ओलंपिया में ज़ीउस की मूर्ति: मूर्तिकार कौन था?) 

Answer: Phidias

35. Approximately How Many Stones Were Used To Build The Great Pyramid Of Giza?

(गीज़ा के महान पिरामिड को बनाने में लगभग कितने पत्थरों का उपयोग किया गया था?) 
Answer: 2.3 Million

36. In Which Year The Roman Colosseum Is Built? (रोमन कोलोसीम किस वर्ष में बनाया गया है?) 

Answer: 70 Ad

37. The Catacombs Of Kom El Shoqafa Is Located In Which City? (कोम एल शोकाफा का प्रलय किस शहर में स्थित है?) 

Answer: Alexandria, Egypt

38. In Which Country Christ The Redeemer Statue Is Established? (क्राइस्ट द रिडीमर स्टैच्यू किस देश में स्थापित है?) 

Answer: Brazil

39. What Is The Purpose Of Christ The Redeemer Statue Built? (क्राइस्ट द रिडीमर प्रतिमा का निर्माण किस उद्देश्य से किया गया है?) 

Answer: Built As A Symbol Of Brazilian
Christianity

40. When Was The Taj Mahal Declared A Winner Of The New 7 Wonders Of The World?

(ताजमहल को विश्व के नए 7 अजूबों का विजेता कब घोषित किया गया था?) 
Answer: 2007

41. What Is The Oldest Of The Original Seven Wonders Of The World?

(दुनिया के मूल सात अजूबों में सबसे पुराना क्या है) 
Answer: Great Pyramids Of Giza

42. The Head Office Of The New 7 Wonders Foundation Is Located In Which Country?

(न्यू 7 वंडर्स फाउंडेशन का मुख्यालय किस देश में स्थित है?) 
Answer: Switzerland

43. Victoria Falls Straddles The Border Of Zimbabwe And What Other Country?

(विक्टोरिया फॉल्स जिम्बाब्वे और किस अन्य देश की सीमा में फैला है?) 
Answer: Zambia

44. What Is The Nickname Of The Great Wall Of China? (चीन की महान दीवार का उपनाम क्या है?) 

Answer: The Long Graveyard

45. Botany Is Also Known As? (बॉटनी को भी कहा जाता है?) 

Ans. Phytology

46. Plant Development Is Influenced By? (संयंत्र विकास से प्रभावित है?) 

Answer. Quality Of Light Only

47. The Summer And Winter Seasons In A

Year Are Caused By (एक वर्ष में गर्मियों और सर्दियों के मौसम के कारण होता है) 
Answer. Revolution Of The Earth On Its
Inclined Axis

48. How Many Kilometers And Represented

By 1° Of Latitude? (कितने किलोमीटर और 1 ° अक्षांश का प्रतिनिधित्व किया?) 
Ans. 111 Km

Solar system gk
49. The Average Distance From The Sun To

Earth Is? (सूरज से पृथ्वी की औसत दूरी है?) 
Ans. 150 Mkm

50. Which Country Has The Largest Coast

Line? (किस देश में सबसे बड़ी तट रेखा है?) 
Ans. Canada

51. In Which Country "The Roman

Colosseum" Is Established? (किस देश में "रोमन कोलोसीयम" की स्थापना की गई है?) 
Answer: Italy

52. How Many Pyramids Are There In Giza? (गीज़ा में कितने पिरामिड हैं?) 

Answer: 3

53. Who Built The Hanging Gardens Of Babylon? (किसने बाबुल के हैंगिंग गार्डन का निर्माण किया?) 

Answer: Nebuchadnezzar

54. The Taj Mahal Is Considered One Of The Wonders Of The _______ World. (ताजमहल को _______ दुनिया के चमत्कारों में से एक माना जाता है।) 

Answer: Modern

55. Who First Called Petra "A Rose-red City Half As Old As Time"? (पेट्रा को सबसे पहले किसने "गुलाब-लाल शहर आधा समय पुराना" कहा था?) 

Answer: John William Burgon

56. What Is The Smallest Of The Three Main Pyramids Of Giza? (गीज़ा के तीन मुख्य पिरामिडों में सबसे छोटा क्या है?) 

Answer: Pyramid Of Menkaure

57. What Type Of Structure Is Chichen Itza? (चिचेन इट्ज़ा किस प्रकार की संरचना है?) 

Answer: El Castillo

58. In What City Is The Taj Mahal Located? (ताजमहल किस शहर में स्थित है?) 

Answer: Agra

59. In Which Country Machu Picchu Is Located? (माचू पिच्चू किस देश में स्थित है) 

Answer: Peru

Stonehenge gk
60. In What City Is The Colosseum Located? (कालीज़ीयम किस शहर में स्थित है?) 

Answer: Rome

61. What Is A Honorary Wonder Of The World Now? (अब दुनिया का एक मानद आश्चर्य क्या है?) 

Answer: The Pyramids Of Giza

62. Where Is The Most Famous Stonehenge Located? (सबसे प्रसिद्ध स्टोनहेंज कहाँ स्थित है?) 

Answer: England

63. In What Greek City Do We Find The Acropolis? (एक्रोपोलिस हमें किस यूनानी शहर में मिलता है?) 

Answer: Athens

64. What Is The Most Widely Spoken Language In The World? (विश्व में सबसे अधिक बोली जाने वाली भाषा कौन सी है) 

Answer : English

65. Where Was The Great Pyramid Of Giza Built? (गीज़ा का महान पिरामिड कहाँ था

 बनाना?) 
Answer: Egypt

66. What Is The Tallest Mountain In The World? (दुनिया का सबसे लंबा पहाड़ क्या है?) 

Answer: Mount Everest

67. How Long Did It Take The Paricutin Volcano To Grow 500 Feet? (500 फीट बढ़ने के लिए पेरिसुटिन ज्वालामुखी को कितना समय लगा?) 

Answer: In A Week

68. Which Continent Would You Find Victoria Falls In? (आप किस महाद्वीप को विक्टोरिया में गिरेंगे?) 

Answer: Africa

69. Where Is The Temple Of Artemis Located? (आर्टेमिस का मंदिर कहाँ स्थित है?) 

Answer: Turkey

70. What Is The Approximate Population Of Earth 2021? (पृथ्वी 2021 की अनुमानित आबादी क्या है?) 

Answer: 7.9 Billion

71. Which Country Is The Leading Seller Of Military Arms And Equipment? (सैन्य हथियारों और उपकरणों का अग्रणी विक्रेता कौन सा देश है?) 

Answer: Russia

72. Approximately How Many Years Does It Take For A Plastic Water Bottle To Decompose?
(लगभग कितने वर्षों में प्लास्टिक की पानी की बोतल को विघटित करने के लिए लगता है?) 
Answer: 450

73. Which Country Has The Most Earthquakes Per Year? (किस देश में प्रति वर्ष सबसे भूकंप हैं?) 

Answer: Japan

74. How Many People Could Sit In The Roman Colosseum? (रोमन कोलोसीम में कितने लोग बैठ सकते हैं?) 

Answer: 50000

75. At Its Completion In 1976, What Was The Tallest Free-standing Structure In The World? (1976 में अपने पूरा होने पर, दुनिया में सबसे ऊंची मुक्त-स्थायी संरचना क्या थी?

Answer: The Cn Tower

76. The Ancient City Of Petra, Jordan, Is Known For Its ------ Color. (जॉर्डन का प्राचीन शहर पेट्रा अपने ------ रंग के लिए जाना जाता है) 

Answer: Pink

77. What Does The Name Machu Picchu Mean? (माचू पिचू नाम का मतलब क्या होता है?) 

Answer: Old Mountain

78. What Was The Downfall Of The Mausoleum At Halicarnassus In Present-day Turkey? (वर्तमान तुर्की में हैलीकारनासस में समाधि का पतन क्या था?) 

Answer: Earthquake

79. How Long Did It Take To Create The Panama Canal? (पनामा नहर बनाने में कितना समय लगा?) 

Answer: 10 Years

80. The Temple Of Artemis Was Also The Temple Of (आर्टेमिस का मंदिर भी मंदिर था) 

Answer: Diana

81. What Is The Name Of The Famous Dam In Brazil? (ब्राजील में प्रसिद्ध बांध का नाम क्या है?) 

Answer: Itaipu Dam

82. Which Is The Tallest Of The Pyramids Of Giza? (गीज़ा के पिरामिड का सबसे लंबा कौन सा है?) 

Answer: Khufu

83. Which Is Called The First Wonder Of The World? (जिसे दुनिया का पहला आश्चर्य कहा जाता है?) 

Answer: The Pyramids Of Egypt

84. What Year Were The Ancient Seven Wonders Of The World Announced? (दुनिया के प्राचीन सात आश्चर्यों की घोषणा किस वर्ष हुई थी) 

Answer : 225 B.c

84. What Does The Name 'chichen Itza Meaning? ('चिचेन इट्ज़ा का नाम क्या है) 

Answer: Mouth Of The Well Of The Itza

86. Chichen Itza Is Located In Which Mexican State?

(चिचेन इट्ज़ा मैक्सिकन राज्य में स्थित है?) 
Answer: Yucatan

87. The Remains Of Machu Picchu Were Discovered In Which Year? (माचू पिच्चू के अवशेष किस वर्ष खोजे गए थे?) 

Answer: 1911

88. What Was The Name Of The Archeologist Who Discovered The Remains Of Machu Picchu In The 20th Century?

(20वीं शताब्दी में माचू पिच्चू के अवशेषों की खोज करने वाले पुरातत्वविद् का क्या नाम था?) 
Answer: Hiram Bingham

89. Which Ancient Chinese Dynasty First Began Work On The Great Wall? (किस प्राचीन चीनी राजवंश ने सबसे पहले महान दीवार पर काम शुरू किया था?) 

Answer: Qin

90. In What Mountain Range Is Machu Picchu Located? (माचू पिच्चू किस पर्वत श्रृंखला में स्थित है?) 

Answer: Andes

91. In Which Country The Paricutin Volcano Located? (Paricutin ज्वालामुखी किस देश में स्थित है?) 

Answer: Mexico

92. What Is The Diameter Of Sun? (सूर्य का व्यास कितना है?) 

Ans. 1,392,684 Km (865,374 Mile)

93. How Many Stars Are In The Milky Way? (आकाशगंगा में कितने तारे हैं?) 

Ans. More Than 100 Billion

94. What Is The Distance Between Sun And

Earth? (Sun और Earth के बीच की दूरी क्या है) 
Ans. 92,960,000 Miles (149,600,000 Km)

95. Which Planet Is Known As The Morning Star Or The Evening Star? (किस Planet को भोर का तारा या संध्या का तारा कहा जाता है?) 

Ans. Venus

Jupiter gk
96. Which Is The Largest Planet In Our Solar

System? (हमारे Solar System का सबसे बड़ा ग्रह कौन सा है) 
Ans. Jupiter

97. Which Planet Has The Most Moons? (किस ग्रह में सबसे अधिक Moons हैं?) 

Ans. The Planet With The Most Number Of Moons Is Jupiter With 66 Moons

98. Which Is The World's Egg-producing Country? (विश्व का अंडा उत्पादक देश कौन सा है ?) 

Answer: China

99. Which Bird Lays The World's Smallest Egg? (कौन सा पक्षी दुनिया का सबसे छोटा अंडा देता है?) 

Answer: Bee Humming Bird

100. Which Bird Lays The World's Largest Egg? (कौन सा पक्षी दुनिया का सबसे बड़ा अंडा देता है?) 

Answer: Ostrich

101. Which Is The Heaviest Snake? (सबसे भारी सांप कौन सा है?) 

Answer: Green Anaconda

102. Which Is The Longest Snake? (सबसे लंबा सांप कौन सा है?) 

Answer: Reticulated Python

हमे आशा है के Gk Questions In Hindi के उपर यह Post आपको पसंद आया होगा और आपको नई Gk Answer के बारेमे पता चल गया होगा। अगर आप इस तरह के और Post पढ़ना चाहते हैं तो हमे जरूर बताये। 

Post a Comment

0 Comments